Creștinii au păreri împărțite când vine vorba despre stilurile muzicale, iar de-a lungul istoriei bisericii au avut loc numeroase conflicte pe această temă. Cum ne dăm seama dacă un anumit tip de muzică e potrivit pentru un creștin?
Deși răspunsul la această întrebare e complex, pastorul Ed Stetzer afirmă pentru Christianity Today că un creștin își poate evalua preferințele muzicale pe baza următoarelor șapte principii biblice:
1. Testul mesajului. Examinează cuvintele cântecului și evaluează mesajul lor. Face apel la latura noastră spirituală, sau la cea carnală? E în acord cu ceea ce Dumnezeu a afirmat deja în mod clar în Scriptură?
2. Testul scopului. Orice melodie a fost scrisă cu un scop în minte. Trebuie să ne întrebăm: „Ce încearcă să promoveze sau să încurajeze?” Determină dacă muzica e tristă, veselă, înălțătoare sau deprimantă. Ceea ce e potrivit în unele contexte ar putea să nu fie potrivit în altele. Unele melodii ar putea fi chiar gândite ca să promoveze alegeri sau moduri de gândire păcătoase. Un creștin va alege doar acele melodii al căror scop este în acord cu valorile biblice.
3. Testul asocierii. Nicio muzică nu există într-un vacuum. O melodie dealtfel bună ar putea fi respinsă din cauza asocierilor create. Întrebarea centrală e: „Ce trezește această muzică în inima închinătorilor?” Spre exemplu, în Jamaica, muzica reggae este asociată cu consumul de droguri. Rap-ul, la rândul lui, e asociat în general cu violența și misoginismul. Așadar, chiar dacă aceste stiluri de muzică ar putea conține mesaje în acord cu Biblia, dacă ele produc astfel de asocieri în închinătorii care le ascultă, ele nu sunt potrivite.
4. Testul amintirilor. Amintirile sunt uneori asoiate cu melodii semnificative. Acest lucru poate fi pozitiv sau negativ. Întrebarea din cadrul acestui test este: „Aduce această muzică în memoria mea lucruri din trecutul meu pe care le-am abandonat?” Pocăința este un pas semnificativ în convertire. Dacă ai lăsat în urmă practici condamnate de Biblie, nu cânta melodii care să te încurajeze să te întorci.
5. Testul emoțiilor. Muzica trezește în noi emoții – atât pozitive, cât și negative. Testul emoțiilor întreabă: „Muzica aceasta trezește în mine sentimente negative sau păcătoase?” Muzica creștină ar trebui să trezească în noi pasiunea pentru evlavie, rugăciune și trăirea unei vieți drepte. Întotdeauna ar trebui să evaluăm cum ne afectează muzica la nivel emoțional.
6. Testul înțelegerii. Acest aspect are legătură cu stilul muzical pe care îl înțelegem cel mai bine. Unele persoane înțeleg bine muzica clasică, altele nu prea, preferând alte tipuri de muzică. Acest lucru va depinde de la persoană la persoană – de gusturile lor și de ce-i încurajează cel mai mult înspre închinare.
7. Testul muzicii. Acesta e și el un test „cultural”, ce diferă în funcție de loc. E cântecul în cauză melodios? Îți umple inima de bucuria de a cânta? Un cântec poate avea cuvinte creștine și să fie cântat de o persoană cu convingeri profund creștine, dar dacă este plat poate să nu miște ascultătorii în niciun fel.