Celebra pildă a fiului risipitor este un izvor curat de învățătură despre familie, despre relația părinți și copii. În această parabolă este zugravită imaginea de tată a lui Dumnezeu, atât în momentele de bucurie cât și în momentele de criză ale copiilor Lui. Scopul pildei este foarte complex:
1. CARACTERUL PEDAGOGIC AL PILDEI – Pentru că această pildă este adresată fariseilor și cărturarilor, fiul cel mic îi simbolizează pe vameşi şi păcătoşi, iar fiul cel mare, care a cârtit atunci când fratele său s-a întors acasa, îi simbolizează pe farisei şi cărturari (Luca 15:1-2). Lecția pe care o putem desprinde de aici este atitudinea tatălui care remarcă greșelile comportamentele ale ambilor Săi fii, însă găsește resurse de iertare și iubire pentru amândoi.
2. CARACTERUL PERMISIV AL PILDEI – Tatăl din pildă nu îl constrânge pe fiul cel mic să nu plece de acasă. De asemenea, nu îl constrânge nici pe cel mai mare să intre în casă. El le împarte averea celor doi fii ai Săi, fără să-i oblige să facă ceva împotriva voinței lor. Dreptul lui Dumnezeu de a evalua, răsplăti și pedepsi pe oameni este direct proporțional cu libertatea oamenilor de a alege ce să facă cu viața lor. Lecția pe care o desprindem de aici este faptul că orice lucru care nu vine din dragoste, care nu este făcut de bună voie și nu vine din inimă, nu are valoare înaintea lui Dumnezeu.
3. CARACTERUL PROFETIC AL PILDEI – Pentru că pilda este adresată celui mai religios popor, fiul cel mic devine simbolul emancipării spiritualității și religiei, fiind ca o profeție despre ceea ce urma să devină Biserica lui Dumnezeu peste 2000 de ani. Lecția de viață pe care o primim de aici este faptul că generația tânără va avea întotdeauna tendința emancipării, a perspectivei distracției, a încrederii în propria persoană, a nerespectării regulilor și autorității, a lipsei de apreciere pentru experiența generației în vârstă, a individualismului.
4. CARACTERUL PROFAN AL PILDEI – Pentru că pilda este adresată liderilor religioși ai evreilor, fiul cel mare, care a rămas ,,cuminte” acasă, este totuși plin de nemulțumire, invidie, resentimente, superioritate și neiertare. Lecția de viață pe care o primim de aici este faptul că și cei mai serioși dintre oameni sunt greșiți și vinovați înaintea sfințeniei absolute a lui Dumnezeu.
Creatorul este prezentat în Biblie ca singurul Tată desăvârșit. Niciunul dintre tații prezentați în Biblie nu este desăvârșit în niciun aspect al vieții lor.
Această pildă pune în evidență dragostea lui Dumnezeu și responsabilitatea oamenilor. Dumnezeu îi iubește, le oferă resursele necesare, însă omul are responsabilitatea să-L slujescă pe Dumnezeu cu pasiune. Reacția oamenilor conduce la răsplată sau pedeapsă.