La sărbătoarea întrupării Mântuitorului, indiferent cum o numim, noi celebrăm venirea lui Mesia pe pământ. Unii oameni întreabă cu subînțeles: „Unde scrie în Biblie că S-a născut Isus Cristos în 24 decembrie?” Nu scrie în Biblie data la care S-a născut, dar cu siguranță S-a născut într-o zi. Pentru Biserică, celebrarea întrupării lui Cristos este un semn de închinare, de cinstire, de adorare, de amintire, în cinstea Domnului. Nouă, Bisericii, ne face bine să ne concentrăm asupra semnificației întruparii Mântuitorului, înțelegând în felul aceasta jertfa iubirii Sale și, mai ales, scopul venirii Lui în lumea noastră.
Atunci când privim la acest eveniment supranatural, acceptăm faptul că nu-l înțelegem pe deplin, însă acest lucru nu ne sperie, pentru că ce s-a întâmplat atunci este o acțiune la nivelul lui Dumnezeu. Dacă am putea să-L înțelegem și să-L explicăm pe Dumnezeu, ce dumnezeu ar mai fi acela? Ar fi ca noi, la nivelul nostru. Dumnezeu este supranatural și supranaturale sunt și acțiunile Sale. De fapt, de un astfel de Dumnezeu avem nevoie!
1. Întruparea Mântuitorului este enigmatică și nu poate fi înțeleasă logic. Nici fecioara Maria nu a înțeles cum poate fi posibil lucrul acesta, motiv pentru care l-a întrebat pe îngerul care i-a adus vestea: „Cum se va face lucrul acesta?” (Luca 1:34)
2. Întruparea Mântuitorului este acceptabilă prin credință. Sunt foarte multe evenimente acoperite de mister în istorie, nerepetabile și inexplicabile, însă noi le credem fără să avem argumente logice.
Când ucenicul Toma a cerut dovezi pentru a accepta evenimentul inexplicabil al învierii Mântuitorului, Cristos i-a prezentat dovada palmelor și trupului Său străpuns de cuie și suliță. Toma a constatat că este reală învierea și a capitulat. Cristos a folosit această experiență, vrând să-l învețe pe Toma definiția credinței și diferența dintre credință și constatarea pe bază de dovezi. ,,Isus a zis: ,,Tomo, pentru că M-ai văzut, ai crezut, ferice de cei ce n-au vazut, și au crezut” (Ioan 20:29). Constatarea lui Toma se bazează pe dovezi palpabile, dar credința se bazează pe caracterul și Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta este examenul nostru în fața Creatorului, este dovada încrederii noastre în El. Aceasta este închinare, nu percepție.
3. Întruparea Mântuitorului este evidentă în experiența contemporanilor Săi. Ucenicii lui Mesia și miile de credincioși din generația Mântuitorului care au fost martirizați pentru credința lor în Isus Cristos nu ar fi acceptat să-și dea viața pentru El dacă nu ar fi fost convinși de toate acele lucruri. Noi nu avem nicio posibilitate să verificăm autenticitatea întrupării, morții, învierii Sale, însă ei au avut această posibilitate, pentru că au fost evenimente petrecute între ei, sub ochii lor.
Bunicii și chiar părinții noștri nu mai sunt în viață la acest Crăciun. Ei nu-l mai pot celebra sau neglija. Au avut și ei atunci, ca și noi acum, zeci și zeci de șanse… Ce au facut cu ele? Ce facem noi cu ele? Dorim să petrecem sărbătoarea alături de Sărbătorit, în cinstea Lui și pentru slava Lui.
Vă dorim un Crăciun fericit, liniștit, plin de bucurie și pace!