Am fost cândva una dintre cele mai negative persoane din câte am cunoscut vreodată. Motto-ul meu era cândva acesta: „E mai bine să nu am așteptări de la viață, să nu aștept să mi se întâmple lucruri bune, căci așa nu voi fi dezamăgită”. Totuși, punctul de vedere al lui Dumnezeu este exact contrariul! El dorește să ne trăim viața plini de nădejde, așteptându-ne în orice moment la lucruri mari din partea Lui.
Ce este nădejdea? Una din definițiile nădejdii este „o așteptare favorabilă și plină de încredere.”
Este o atitudine pozitivă și o anticipare fericită că ceva bun e gata să se întâmple.
Adevărata nădejde nu este o atitudine șovăitoare de genul „hai să așteptăm să vedem ce are să se întâmple”, ci este o încredere în faptul că Dumnezeu împlinește ceea ce a promis. Dumnezeu caută mereu oportunități de a Se dovedi bun față de copiii Lui, de aceea El dorește să ne vadă plini de așteptare!
Biblia spune că nădejdea este o ancoră a sufletului (vezi Evrei 6:19). Când totul pare întunecos și nu primim niciun răspuns, acesta este momentul în care intervine nădejdea reamintindu-ne faptul că un nou început este aproape.
De exemplu, când toți cei din jur par a fi binecuvântați, iar tu ești obosit și gata să renunți, nădejdea din inimă este cea care ne ține neclintită credința în promisiunea lui Dumnezeu.
În 1 Tesaloniceni 5:8, speranța este descrisă ca un coif. Prin urmare, este foarte important ceea ce gândim. Atitudinea și așteptarea au de-a face cu ceea ce gândim și spunem!
Te încurajez ca, primul lucru pe care să-l faci dimineața, să fie acela de a prelua controlul gândurilor și cuvintelor tale. Când te trezești dimineața, nu te lăsa purtat de gânduri precum: „Ei bine, cred că voi încerca să fac față unei noi zile.”
Încearcă mai bine să anticipezi lucruri bune din partea lui Dumnezeu. Gândește și declară lucruri, cum ar fi: „Doamne, Îți mulțumesc pentru această zi! Știu că mă iubești și că ai un plan bun pentru mine în această zi. Despărțit de Tine nu pot face nimic, dar pot totul în Hristos, Care mă întărește. Iar cu ajutorul Tău, voi avea o atitudine bună și gânduri pozitive.”
Așteaptă mai apoi să pătrunzi spre un nou început. Spune: „Ziua de azi ar putea fi ziua cea mare!”
Este foarte important să realizezi faptul că, dacă vrei să ai o viață pozitivă și plină de nădejde, nu te poți ghida după ceea ce simți. Când intervin sentimentele negative, ignoră-le și nu le alimenta și vei vedea atunci cum vor muri.
Așadar nu te lăsa prins în capcana de a crede că trebuie să aștepți să te simți plin de speranță, ci mai degrabă alege să fii plin de speranță. Atunci când decizi în mod conștient să gândești pozitiv, adică să ai gânduri pline de credință de-a lungul întregii zile, sentimentele tale se vor alinia în cele din urmă în conformitate cu decizia pe care ai luat-o.
Dumnezeu așteaptă să te uimească
În urmă cu câțiva ani, L-am întrebat pe Domnul: „De ce nu mai am parte în viața mea de lucruri palpitante, speciale?” Dumnezeu a vorbit inimii mele în felul următor: „Joyce, Eu continui să fac acele lucruri în viața ta, tot timpul. E doar faptul că tu te-ai obișnuit cu ele.”
Vezi tu, Dumnezeu dorește să trăim uimiți de bunătatea Lui revărsată peste viețile noastre… să fim atenți, într-un mod activ, la lucrurile minunate pe care le face pentru noi. De ce? Deoarece atunci când suntem uimiți, nu putem fi lipsiți de speranță! Hai să ne uităm la povestea lui Avraam…
Dumnezeu l-a binecuvântat din abundență pe Avraam. Cu toate acestea, el și soția lui, Sara, nu aveau copii. Avraam a spus: „Doamne Dumnezeule, ce-mi vei da? Căci mor [părăsesc lumea aceasta] fără copii…” (Geneza 15:2- Biblia amplificată).
„Şi, după ce l-a dus afară, i-a zis: ’Uită-te spre cer şi numără stelele, dacă poţi să le numeri.’ Şi i-a zis: ‘Aşa [numeroasă] va fi sămânţa ta.’” (Geneza 15:5 – Biblia amplificată).
Deși circumstanețele în care se afla Avraam arătau lipsite de orice speranță, Domnul îl scoate afară din cort ca să-l uimească și să-i amintească că El poate face orice lucru imposibil să devină posibil.
Cred că petrecem prea mult timp „în cortul nostru”, concentrându-ne la problemele noastre. Iată de ce Biblia ne spune să ne dezlipim privirea de la orice lucru care ne distrage atenția de la Isus, Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre (vezi Evrei 12:2).
Ori de câte ori alegem să ne rugăm, să citim Biblia sau pur și simplu să medităm la lucrurile mărețe pe care El le-a făcut pentru noi, ne umplem de speranță. Iar, mai apoi, vom începe să gândim la fel ca Avraam: „Uau, poate va face Dumnezeu asta pentru mine!”
Când treci prin vremuri grele și te simți descurajat, ieși afară din cort și vezi ce are Dumnezeu să-ți spună. Îl vei găsi pe Dumnezeu așteptându-te să te uimească!